May 15, 2011

Exhumed - Gore Metal


Gore Metal este albumul full-lenght de debut al californienilor de la Exhumed, lansat în 1998 după aproape un deceniu de scuipat casete demo şi split-uri cu alte trupe. Acesta este albumul care constituie încoronarea şi definirea clară a muzicii celor de la Exhumed: un mutant perfect din toate punctele de vedere, rezultat din încrucişarea death metal-ului old-school şi a grindcore-ului pur propovăduit de Carcass.

Necromaniac dă tonul unuia din cele mai grele şi feroce albume deathgrind lansate vreodată şi este o descriere destul de precisă a lucrurilor cu care te vei confrunta pe tot parcursul albumului. Riff-urile sunt cumplite, eviscerante, cu un ton foarte mişto şi extrem de crunchy. Secţiunea ritmică este devastatoare, cu un bassist dement căruia i se rupe cureaua de la bass în timpul concertelor (lucru care nu-l incomodează absolut deloc) şi un baterist care-şi torturează fără milă tobele, blast beat-urile fiind la ordinea zilei. Cei doi vocalişti se completează foarte bine unul pe altul: chitaristul Matt Harvey scoate nişte zbierete fantastice şi este în stare să cânte versuri gen "şase saşi în şase saci" fără a-şi pierde nicio secundă ritmul sau tonul vocii, în timp ce bassistul Ross Sewage (Ghoul, Impaled) îl acompaniază cu nişte vocalize extrem de joase şi practic neinteligibile. Cele două stiluri vocale alternează constant pe întreaga durată a discului, creând o senzaţie de dinamism. Şi cântecele în sine sunt destul de party-groovin' aşa, ideale pentru moshing sălbatic şi spitalizare de durată.

Cu titluri de piese precum "Vagitarian II", "Casketkrusher", "Deadest of the Dead", "Open the Abscess" sau "Limb from Limb", este clar că Exhumed abordează un concept liric ce gravitează în jurul a orice este AŞA DE BR00TAL CĂ O SĂ OMOR!!! Şi coperta este un indicator rezonabil cu privire la conţinutul albumului: drujbe, maţe, oase, sânge şi o căpăţână înfiptă în cuptorul cu microunde, doar pentru lulz. Există şi câteva sample-uri care contribuie la atmosferă, dar Exhumed preferă să lase muzica să fie principalul punct de interes al trupei, spre deosebire de alţii, care se chinuie doar să înghesuie cât mai multe fragmente din filme horror obscure în fiecare piesă.

Gore Metal este un debut de excepţie al unei trupe de excepţie, care, pe măsură ce au trecut anii, nu s-a abătut prea mult de la calea muzicală pe şi-a ales-o şi pe care a bătătorit-o printr-o discografie măricică. Vorbind de deathgrind, Exhumed sunt unii din cei mai de seamă reprezentanţi ai genului: sunt talentaţi, nu se iau prea mult în serios, sunt obsedaţi de scârboşenii şi, mai presus de toate, sunt capabili să creeze piese memorabile, care-ţi rămân înfipte în cap ani şi ani.

 

No comments:

Post a Comment