May 3, 2011

Gigantic Brain - They Did This To Me


They Did This To Me este ultimul şi probabil cel mai experimental album Gigantic Brain, opus-ul pe care John s-a lăsat dus complet de valurile propriei sale creativităţi. Majoritatea pieselor constituie un mariaj între cele două faţete ale muzicii sale: grind-ul intens, acompaniat de vocile inumane ale unor creaturi venite din alte galaxii, şi ambient-ul calm, melancolic şi meditativ pe care fanii îl cunosc de pe World sau Betelgeuse.

Tobele sălbatice par că s-au mai îmblânzit puţin, iar momentele grind, per total, s-au rărit, lăsând mai mult loc de desfăşurare sunetelor atmosferice. Muzica are acelaşi aer “spaţial” ca întotdeauna, dar se simte şi o vagă aromă industrială (în special pe ultima piesă, You Taste Like a Pill), ca şi cum Creierul ar fi revenit printre ruinele încă fumegânde ale Pământului.

Este ironic, într-un fel, că Gigantic Brain a ales să estompeze tocmai elementul care l-a adus în atenţia publicului de la bun început, şi anume hypergrind-ul feroce de pe The Invasion Discography, în favoarea unui sound ambiental, bazat pe synth-uri. Din punctul meu de vedere, proporţia dintre cele două elemente pe They Did This To Me este ideală, fiind o semiîntoarcere la origini şi un final perfect pentru odiseea prin care m-a purtat măreţul Creier de-a lungul celor cinci albume. Presupun că ar putea intra în categoria “jack of all trades, master of none”, pentru că, luate separat, Gigantic Brain a strălucit în trecut pe fiecare din cele două ramuri abordate, iar They Did This To Me ar putea părea o combinaţie oarecum artificială.

Dar nu prea-mi pasă de toate astea. Creieru-i la fel de creier ca întotdeauna, iar vraja lui asupra mea nu are nicio şansă să fie spulberată.


Download: http://terribletransmissiontapes.com/downloads/Gigantic%20Brain%20-%20They%20Did%20This%20to%20Me.zip

No comments:

Post a Comment