July 18, 2011

Windir - 1184 (2001)


Albumul 1184 al norvegienilor de la Windir este dovada clară că black metal-ul melodic poate fi şi altfel decât super gay şi este, după umila mea părere, cel mai fain material discografic lansat de trupa din Sogndal. 1184 este un cocktail exploziv a tot ceea ce poate fi megatare la black metal: riff-uri melodice foarte ritmate, debordând de energie, linii de bass interesante care nu sunt îngropate în mix, clape aproape prea pregnante, dar care conferă un feeling unic pieselor, o dragoste neţărmuită faţă de tărâmurile natale, versuri light despre ură, mizantropie şi moarte, precum şi munca unui vocalist feroce, regretatul Valfar. Cele 8 piese de pe album au capacitatea destul de rară de a-ţi reţine atenţia, în ciuda (sau poate tocmai datorită) repetitivităţii riff-urilor, ajutate şi de vocea clean a colaboratorului din umbră numit Cosmocrator (sau Cosmotron, cum îl alint eu, hurr hurr), care nu-şi face mult simţită prezenţa. Da' şi când apare, te simţi ca-n dimineaţa de Crăciun!

1184 este cu siguranţă o schimbare faţă de sound-ul clasic Windir: producţia este foarte curată, spre deosebire de opus-urile anterioare, masterizate mai din topor, iar procesarea vocilor împrumută acestora o anumită artificialitate, vocea lui Valfar căpătând uneori o nuanţă aproape cibernetică. Îi înţeleg perfect pe cei care s-au simţit deranjaţi de aceste schimbări, dar, pentru mine, în asta constă farmecul albumului şi, cum am spus, este fără îndoială opera mea Windir favorită, deşi Arntor este un secund apropiat.

Windir s-au despărţit în anul 2005, în urma morţii tragice a eminenţei cenuşii a trupei, Valfar, dar nu înainte de a-şi lua adio de la fani printr-un ultim concert cu adevărat memorabil, un tribut adus moştenirii muzicale lăsate în urmă de Valfar şi imortalizat prin DVD-ul SognaMetal. Ceilalţi foşti membri Windir şi-au continuat activitatea muzicală în proiecte precum Cor Scorpii sau Vreid, care însă n-au ajuns niciodată să se bucure de un succes la fel de mare ca Windir.  

 

Tracklist: 
 1. "Todeswalzer" – 4:55
2. "1184" – 5:28
3. "Dance of Mortal Lust" – 5:44
4. "The Spiritlord" – 6:11
5. "Heidra" – 8:19
6. "Destroy" – 6:30
7. "Black New Age" – 4:54
8. "Journey to the End" – 9:34


http://www.metal-archives.com/bands/Windir/360

1 comment:

  1. Mi-ai zadarnicit planurile legate de windir :)) Eh.. Multumiri lui Valfar ca ne-a dat asa material de discutie ! 1184 e unul dintre albumele mele favorite, iar Journey To The End, pff.. Piesa aia e din alta lume !

    RIP Valfar

    ReplyDelete